Pemanfaatan Asap Cair dari tempurung Kelapa sebagai pengawet dalam Proses Pengolahan Ikan Layang (decapterus sp) yang Berada di Perairan Gorontalo

Authors

  • Riskawati Pomolango Universitas Negeri Gorontalo
  • Ishak Isa Universitas Negeri Gorontalo
  • Hendri Iyabu Universitas Negeri Gorontalo

DOI:

https://doi.org/10.62383/algoritma.v3i1.374

Keywords:

Coconut, flying, fish , (decaperus sp)

Abstract

 This research aims to analyze the effect of storage duration on the quality of flying fish soaked in coconut shell liquid smoke. The main focus of the research includes testing water and phenol content, as well as evaluating the resistance of liquid smoke to sensory qualities, such as taste, aroma and texture of flying fish. The research used liquid smoke with varying concentrations of 0%, 3%, 5% and 7%, with a soaking time of 30 minutes. Data analysis was carried out using SPSS version 26 with the ANOVA test method. The results showed that the addition of liquid smoke with different concentrations had a significant influence on water content, phenol content and organoleptic parameters of flying fish.

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ainul Mardiah, Indira Karina, E. A. F. (2022). Uji organoleptik kesegaran ikan layang (Decapterus, sp) selama penanganan suhu dingin. 2(18), 35–48.

Effect, T., Galam, L. S., Form, B. F., Preservation, F. C., & Base-, T. V. (2018). Pengaruh asap cair kayu galam (Malaleuca leucadendra) dalam bentuk biodegradable film terhadap pengawetan ikan gabus.

Fikriyah, Y. U., & Nasution, R. S. (2021). Analisis kadar air dan kadar abu pada teh hitam yang dijual di pasaran dengan menggunakan metode gravimetri. Amina, 3(2), 50–54.

Fronthea Swastawati, B. C. (2017). Perubahan karakteristik kualitas ikan tongkol (Euthynnus affinis) dengan metode pengasapan tradisional dan penerapan asap cair. 19, 55–64.

Guarango, P. M. (2022). Uji kadar air dan uji organoleptik pada ikan patin asap di Desa Pasie Pinang Kecamatan Meureubo Kabupaten Aceh Barat. Journal of Social & Technology, 8.5.2017, 2003–2005.

Gusnadi, D., Taufiq, R., & Baharta, E. (2021). Uji organoleptik dan daya terima pada produk mousse berbasis tapai singkong sebagai komoditi UMKM di Kabupaten Bandung. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(12), 2883–2888.

Hidayati, B., & Setiono, W. (2020). Otomatisasi sistem refrigrasi menggunakan arduino pada alat pembuat asap cair. PETRA: Jurnal Teknologi, 7(1), 35–45. https://www.jurnal.polsky.ac.id/index.php/petra/article/download/243/234

Hutomo, H. D., Swastawati, F., Rianingsih, L., Studi, P., Hasil, T., Perikanan, J., & Diponegoro, U. (2015). Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 4(1), 7–14. Retrieved from http://www.ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/jpbhp

Litaay, C., Jaya, I., Trilaksani, W., Setiawan, W., & Deswati, R. (2022). The effects of different smoking temperature and time on the content of water, fat, and salt of smoke tilapia (Oreochromis niloticus). J. Ilmu Dan Teknologi Kelautan Tropis, 14(2), 2087–9423. https://doi.org/10.29244/jitkt.v14i1.39941

Loppies, S. (2023). Peningkatan keterampilan pembuatan abon ikan layang (Decapterus sp) untuk perempuan sektor II. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2, 17–22.

Muchtar, F., & Hastian, H. (2023). Analisis karakteristik organoleptik ikan tuna asap yang dihasilkan dengan metode pengasapan tradisional di Desa Malalanda Kecamatan Kulisusu Kabupaten Buton Utara. Jurnal Pertanian Khairun, 2(1), 141–146. https://doi.org/10.33387/jpk.v2i1.6318

Nai, Y. D., Naiu, A. S., & Yusuf, N. (2020). Analisis mutu ikan layang (Decapterus sp.) segar selama penyimpanan menggunakan larutan ekstrak daun kelor (Moringa oleifera) sebagai pengawet alami. Jambura Fish Processing Journal, 1(2), 21–34. https://doi.org/10.37905/jfpj.v1i2.5425

Natsir, N. A. (2018). Analisis kandungan protein total ikan kakap merah dan ikan kerapu bebek. Biosel: Biology Science and Education, 7(1), 49. https://doi.org/10.33477/bs.v7i1.392

Rizal W A, N. K. (2020). Chemical composition of liquid smoke from coconut shell waste produced by SME in Rongkop Gunungkidul. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 462(1), 012057. https://doi.org/10.1088/1755-1315/462/1/012057

Wahyu, Y. I., Ariadi, P. S., & Jalal Sayuti. (2019). Penilaian mutu secara organoleptik ikan cakalang (Katsuwonus pelamis) di pelabuhan perikanan pantai Pondokdadap Kabupaten Malang. Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 10(2), 66–72. https://doi.org/10.35316/jsapi.v10i2.312

Downloads

Published

2025-01-03

How to Cite

Riskawati Pomolango, Ishak Isa, & Hendri Iyabu. (2025). Pemanfaatan Asap Cair dari tempurung Kelapa sebagai pengawet dalam Proses Pengolahan Ikan Layang (decapterus sp) yang Berada di Perairan Gorontalo. Algoritma : Jurnal Matematika, Ilmu Pengetahuan Alam, Kebumian Dan Angkasa, 3(1), 170–177. https://doi.org/10.62383/algoritma.v3i1.374